צו הריסה מנהלי הוא צו דרקוני. הוא ניתן על ידי פקיד של הרשות המנהלית, אם זה הוועדה המקומית או היחידה הארצית לאכיפה, ללא משפט. הדרך הרגילה, או דרך המלך, כדי לקבל צו הריסה נגד מבנה מסוים, הינה להגיש כתב אישום לבית המשפט המוסמך נגד בעל המבנה, לתת לו את יומו בפני בית המשפט, כך שיוכל להתגונן ולשטוח את טענותיו בפני שופט, ורק בסיום המשפט ניתנת הכרעת דין שבה יוחלט אם הנאשם נמצא אחראי בדין ומורשע ובמקרה כזה נגזר דינו. במסגרת גזר-הדין, מעבר להטלת קנס בית המשפט מוסמך גם להפעיל אמצעים נוספים כמו מתן צו הריסה נגד המבנה שביצועו יחול לאחר פרק זמן שיקבע. זוהי כאמור הדרך הרגילה שבה מוצא בד"כ צו הריסה, המכונה צו הריסה שיפוטי.
לעומת זאת, צו הריסה מנהלי מוצא על ידי פקיד של הרשות ללא משפט. אם נתגלה מולו חשד לביצוע עבירת בניה ולא אותר היתר בניה למבנה, אזי הוא מוציא צו הריסה מנהלי, עליו הוא חותם בעצמו, ואין צורך בחתימת שופט לאישורו. צו הריסה כזה מודבק על הבית וניתנת אפשרות לבעל המבנה להגיש בקשה לביטול הצו.
לכאורה, בהתאם לחוק ניתן להגיש בקשה לביטול צו הריסה מנהלי לבית המשפט השלום, תוך 15 ימים. ואולם אם אין למבנה היתר, אזי בצו עצמו נרשם כי הוא ניתן לביצוע 4 ימים לאחר הדבקתו!. לכן, אם אין למבנה היתר, אזי בעל המבנה צריך לרוץ ולהגיש מיד את בקשה לביטול הצו בטרם חלוף 4 הימים כדי למנוע מצב כי עם חלוף אותם 4 ימים הרשות תבצע את הצו. ואכן, כבר ראינו מקרים, כי ביחד עם הדבקת הצו, הרשות כבר פנתה בבקשת סיוע למשטרה והודיעה לה, כי הצו ניתן לביצוע אחרי 4 ימים והיא מבקשת סיוע לאחר חלוף מועד זה. ולכן, לא ניתן לקחת סיכון ולהתעכב עם הגשת בקשה לביטול הצו אלא צריך להגישה מיד תוך 4 ימים. ואם כבר עוסקים בנקודה זו, אז חייבים לאמר מילה בנושא זה. לעניות דעתנו מדיניות זו של הרשות, כלומר הנכונות לבצע את הצו בחלוף 4 ימים בלבד על הדבקתו, הינה מדיניות פסולה ובלתי חוקית בעליל. שכן, החוק עצמו הבטיח הגשת בקשה לביטול הצו תוך 15 ימים. אז המינימום אשר במינימום הוא שהרשות תמתין עם ביצוע הצו לפחות עד חלוף התקופה החוקית האמורה שהובטחה בחוק, שהיא אגב פרק זמן מינימאלי סביר להכנת והגשת בקשה לביטול הצו שהכנתה מצריכה עבודה מרובה. מדיניות אחרת, מהווה ניסיון לסכל את הוראת החוק שהבטיח הגשת בקשה תוך 15 ימים, וניסיון חסר תום לב למנוע מהאזרח להגיש בקשה לביטול ולבצע את ההריסה במחטף. על כן, אנו סבורים כי הרשות צריכה לשנות מדיניות זו ולהימנע מביצוע הצו בטרם חלפו 15 הימים.
לגוף הבקשה לביטול צו הריסה מנהלי, כבר יאמר כי ביטולו של צו הריסה מנהלי אינה משימה פשוטה, עם זאת היא גם אינה משימה בלתי אפשרית, אם בעל הדין מלווה עם עורך דין מיומן שיש לו ניסיון רב בתיקים מסוג זה ויוכל למצוא את הפגמים הנכונים בתהליך הוצאת הצו שיכולים לשכנע את בית המשפט לבטול את הצו.
אמרנו, זו אינה משימה פשוטה, מאחר והעילות לביטול צו הריסה מנהלי הן מוגבלות בעיקר לשלוש עילות עיקריות, הראשונה שחלפו יותר מ- 6 חודשים על סיום הבניה. השניה, שחלפו יותר מ- 30 ימים על האכלוס. והשלישית שנמצא פגם חמור בהליך קבלת הצו.
באשר לעילות הראשונה והשנייה, מדובר בעניין עובדתי שמצריך הוכחה, כלומר שהבנייה הסתיימה כבר לפני ששה חודשים או שחלפו 30 ימים על אכלוס המבנה. עניין חשוב בהקשר זה הוא התיעוד עם תמונות ותאריכים שיכולים לסייע לעורך דין במשפט להוכיח טענות אלה.
העילה השלישית, הינה העילה היותר רחבה. היא נותנת בידי בית המשפט שיקול דעת רחב לבחון את חוקיות הצו מכוח עילות שונות של המשפט המנהלי. הרשות שהוציאה את הצו, הינה רשות מנהלית אשר חייבת לפעול בהתאם לאמות המידה של רשות מנהלית. על כן, אם בעל הדין המייצג מצליח למצוא פגמים חמורים בתהליך קבלת ההחלטה, אז פגמים אלה יכולים לשמש חומר גלם מצוין לביטול הצו בפני בית המשפט. פגמים אלה יכולים להיות מסוגים שונים, שכן הוצאת צו הריסה מנהלי על ידי הפקיד הינה תהליך שכולל מספר שלבים, בין היתר איסוף נתונים, התייעצות עם גורמים שונים, בדיקה שהפעילות אינה מתנגשת עם פעילות של גופים אחרים בעלי סמכות דומה וכו'. מאחר והפקידים העוסקים בהוצאת צו הריסה בד"כ רצים להוציא צו הריסה מנהלי במהירות המרבית האפשרית, אז מהירות זו גורמת לפעמים לנפילת טעויות ופגמים בתהליך הוצאת הצו. זהו תפקידו של עורך הדין המייצג, לחפש בזכוכית מגדלת אחר טעויות אלה, שכן הן אשר יהוו את חומר הגלם החשוב לטענת הפגמים בהליך הוצאת הצו שיטען בבקשה לביטולו ויבקש בגללם ביטול הצו. וברור כאן, כי הניסיון שנצבר בטיפול בתיקים כאלה הוא אשר מסייע לעורך דין למצוא פגמים כאלה אשר מסייעים בסופו של יום להביא לביטול הצו ולהציל את הבית מאיום ההריסה.
עורך דין ג'יאת נאסר, המחזיק בתואר ראשון ושני במשפטים, ונמצא במסלול לדוקטורט, הינו עורך דין וותיק בעל ניסיון רב בתחום דיני המקרקעין והתכנון והבניה לרבות טיפול בתיקי צווי הריסה שיפוטיים ומנהליים.
*** המידע הכלול במאמר זה אינו בגדר ייעוץ משפטי, והמעוניין בקבלת ייעוץ משפטי מוזמן לפנות למשרדנו.